Hoe werkt een couple shoot?

Een couple shoot in het Kerkerbos in Zeist, midden in een hersftstorm.

Hypothese

Stel, je fotograaf heet Jaap. Hij is enigszins eigenwijs en hij volhardt in het idee dat een oefenshoot goed zal zijn tegen jullie zenuwen. Bovendien lijkt het hem wel leuk om elkaar alvast wat beter te leren kennen, zodat alles extra soepel zal verlopen op jullie bruiloft.

Of misschien ga je nog niet trouwen, maar wil je gewoon mooie foto’s met je partner.

Leuk hoor, maar je hebt nog nooit op die manier voor een camera gestaan en voelt de ongemakkelijkheid al opborrelen. Moet je dan straks een uur je boeren-glimlach vasthouden terwijl je strak een zwarte lens inkijkt? Moet je nog een speciale outfit uitzoeken? Wat als het regent? Moet het klef zijn?

Sfeer

Een kleine geruststelling: ik heb nog nooit een ongemakkelijke shoot meegemaakt. En dat is niet omdat ik geen receptor heb voor ongemakkelijkheid. Cringe-televisie zoals The Office (US) vind ik fan-tas-tisch. Maar zelfs als er van beide kanten wat zenuwen vooraf zijn: een shoot verandert in mijn ervaring altijd in een gezellige samenwerking, waarbij je je binnen een paar minuten niet meer druk maakt om het foto-aspect.

Ik wil jullie uitnodigen om vooral zoveel mogelijk jezelf te zijn, en onze shoot te zien als een date voor jullie twee. Ik ben geen fan van te geposeerde foto’s, waarin je de nadrukkelijke aanwezigheid van de fotograaf nog door de foto heen kunt voelen. Als je mij kiest als je fotograaf, vind je mijn werk (hopelijk) mooi en dan zul je het hiermee eens zijn. De mens heeft 28 spieren die verantwoordelijk zijn voor gezichtsuitdrukkingen, en dat zijn er meer dan genoeg om kleine spoortjes onnatuurlijkheid of ongemakkelijkheid over te brengen.

Het is dus belangrijk dat jullie je fijn voelen. Dit geldt trouwens niet alleen voor de (pre-)shoot, maar is ook 90% van mijn filosofie op bruiloften.

Stijl: Cinematisch

Ik beschrijf mijn werk als “cinematisch” omdat ik met mijn fotografie het liefst “film-stills” van jullie maak; foto’s die uit een film lijken te komen over jullie als stel. Vanuit dit idee werk ik volgens een paar principes:

1. The fourth wall
Jullie mogen mij volkomen negeren! Dit kan even raar voelen in het begin, maar het went altijd erg snel. Focus vooral op elkaar en de omgeving, maak een wandeling, dans met elkaar of worstel elkaar naar de grond, praat met elkaar of picnick met elkaar. Kortom: wees jezelf, en spreek je eigen love languages (zie verderop in deze blog).

Zoals “the fourth wall” meestal niet doorbroken wordt in films (je wordt als publiek niet direct aangesproken, behalve door Kevin Spacey in House of Cards, of Deadpool in Deadpool), zo hoeven jullie je geen seconde zorgen te maken of jullie wel op het juiste moment de lens inkijken. Dat hoeft namelijk überhaupt niet. :-)

2. Beweging
Ik zal jullie vragen te doen alsof ik een video van jullie schiet. Jullie mogen continue bewegen, tenzij ik vraag of jullie even stil willen blijven staan voor een “rustig” of meer uitgedacht shot. Jullie beweging heeft een aantal voordelen:

  • Mensen zijn geen multitaskers, dus hoe meer jullie bezig zijn met elkaar en jullie beweging, hoe minder jullie je druk zullen maken om mijn aanwezigheid.

  • Ik krijg steeds andere hoeken te zien van jullie, waardoor we meer variatie in jullie foto’s krijgen.

  • Omdat ik op deze manier minder aanwijzingen hoef te geven, worden jullie minder uit je moment gehaald. Ook dit zorgt voor authentiekere shots. Ik kan wel de hele tijd staan roepen wat ik wil zien, maar de beste foto’s komen altijd vanuit de oprechte kleine momenten tussen jullie samen.

3. Muziek
Om met al het bovenstaande te helpen.. muziek!
Graag hoor ik van jullie wat jullie fijne muziek vinden. Als jullie het niet zo goed weten, vraag ik jullie drie favoriete nummers naar me door te sturen. Met een beetje Spotify-radio-magie hebben we dan zo een fijne playlist voor jullie te pakken!

Stijl: explosief of ingetogen?

Door mijn manier van werken kan ik jullie fotograferen zoals jullie echt zijn. Dat is soms explosief, bijvoorbeeld als een stel besluit om met 30 km/h tegen elkaar aan te rennen. En vaak wordt er gelachen voor het leven.

Maar het lukt ons vaak om binnen één shoot ook een andere stijl te pakken, meer richting de romantiek. In deze beelden zit vaak meer rust en verstilling (letterlijk: deze beelden zijn vaker zonder muziek gemaakt). Dit geeft me tijd voor meer uitgedachte composities.

Voor mij is het altijd een compliment om te merken hoe snel mensen zichzelf durven zijn voor mijn camera. Dat zal zijn omdat ze na een tijdje de camera vergeten, maar er is ook vertrouwen voor nodig. Met mijn hardnekkige “imposter syndrome” zijn er genoeg vlakken waarin ik mezelf nooit genoeg zal vinden. Maar ik zal niet snel onzeker zijn over mijn talent om vanuit mijn empathie en energie een veilige sfeer te creëren waarin alles kan en alles mag.

Love Languages

Hiermee wil ik dit lange (maar voor mij toch zeldzaam korte) verhaal graag afsluiten:
Ieder stel heeft haar eigen love languages, en hierin bestaan simpelweg geen foute antwoorden. Laat het idee los dat je shoot per se romantisch of per se hilarisch moet zijn. Mijn prioriteit is om jullie je veilig genoeg te laten voelen dat jullie je tradities als stel met me durven delen. Zo kan ik jullie een authentieke en poëtische vereeuwiging meegeven van hoe jullie echt zijn wanneer jullie samen zijn.

Voorbeelden van love languages waar je misschien niet meteen aan denkt bij een “couple shoot”:

  • Koken voor elkaar

  • Samen muziek maken

  • Duim-worstelen

  • Wandelen

  • Jullie favoriete bordspel spelen

  • Elkaars haar vlechten

  • Samen Snapchat-quiz-filters uitproberen

  • Rustig de ondergaande zon bekijken

  • Een picknick

Ik hoop dat deze blog jullie een indruk heeft kunnen geven van mijn werkwijze, en jullie helpt in de voorbereiding en inspiratie!

Mag ik ook een couple shoot?

Natuurlijk! Klik hieronder om vrijblijvend contact met me op te nemen over een shoot.

Previous
Previous

Bruiloft plannen: 5 tips vooraf!

Next
Next

Trouwen op Kasteel Groot Buggenum