Bruiloft plannen: 5 tips vooraf!
HULP! Ceremoniemeesters, wedding planners, coördinators
Het is altijd een vreemd contrast voor bruidsparen. Nadat jullie maandenlang jullie grote dag tot in de puntjes hebben gepland, is het ineens tijd om alle controle los te laten. Hierbij is het eigenlijk onmisbaar om iemand te hebben waarop jullie vertrouwen, en die de uitvoering van jullie planning voor zijn/haar rekening kan nemen. Enter: de Ceremoniemeester!
Deze persoon (of personen!) zorgt ervoor dat alles op jullie bruiloft soepeltjes verloopt - en volgens jullie wensen. Daarnaast is de ceremoniemeester het eerste aanspreekpunt bij vragen en verrassingen, zodat jullie relaxed mee kunnen varen op de flow van de dag. Sommigen gaan zelfs een stapje verder, en kunnen ook een hoop stress-dossiers uit handen nemen bij de voorbereiding.
Wie-o-wie?
Kies bij voorkeur iemand die jullie goed genoeg kent om jullie voorkeuren in te kunnen schatten, mocht de ceremoniemeester een judgment call moeten maken, en liefst ook iemand met wat stressbestendigheid!
TIP: Vraag je ceremoniemeester(s) om plannen en verrassingen van gasten te inventariseren. Soms worden er bijvoorbeeld speeches gegeven tijdens het diner. Altijd leuk, maar jammer als de fotograaf net zit te eten, of als jullie diner 5x gestoord wordt! De ceremoniemeester kan helpen dit soort initiatieven handig te plannen, zonder de verrassing te verpesten ;-)
2. Natuurlijk licht
Meestal vindt de aankleding, haar & make-up binnen plaats. Het fijne aan binnenlocaties is dat je onafhankelijk bent van het weer. Maar: soms geven de lampen binnen een heel andere kleur af dan het daglicht dat door de ramen komt. Vaak is lamplicht vrij geel, en daglicht blauw. Het mooiste resultaat krijg je door dit gescheiden te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een mooi groot raam tot je beschikking hebt voor de “getting ready” shots, dan heb je mooi zacht licht van opzij en kunnen de lampen uit blijven!
TIP: Zoek bij binnenlocaties een plekje met mooie grote ramen! Bijvoorbeeld voor jullie voorbereidingen ‘s ochtends, maar ook tijdens de ceremonie als die binnen plaatsvindt.
TIP: Vraag je getuigen en/of familie om je te “helpen” met het aankleden! Klinkt misschien wat knullig, maar het geeft toch extra betrokkenheid en leuke dynamische foto’s!
3. First look
Spannend! Soms ook vooral erg gezellig, maar altijd bijzonder. De eerste keer dat jullie elkaar zien kan op een hoop manieren plaatsvinden.
Één mooie traditie is als de bruid thuis wordt opgehaald door de bruidegom. Qua reizen en planning is dit meestal ook het makkelijkst, én jullie familie kan hier vaak bij zijn! Dit betekent meestal wel dat de foto’s plaatsvinden op de oprit van jullie huis, en het ziet er natuurlijk niet altijd even “sprookjesachtig” uit als je voor de auto van de buurman staat. Dat maakt het moment niet minder bijzonder, maar kan voor sommige mensen wel een no-go zijn.
- Een alternatief is om dit moment te plannen op jullie trouwlocatie. Dit zorgt meestal voor “mooiere” beelden, en wordt soms gecombineerd met de shoot van jullie tweeën. Naast het argument voor de “looks”, is deze optie vaak ook een wat rustiger begin van de bruiloft. Ideaal voor de introverten onder ons dus :-)
- En: er zijn ook mensen die het geduld weten op te brengen om hun first look te bewaren tot de ceremonie!
TIP: Vergeet als bruid niet dat je vader je waarschijnlijk ook voor het eerst in vol ornaat ziet op je bruiloft! Hier wordt vaak een aparte first look voor gedaan.
4. Plan je groepsfoto's! (Of niet!)
Bedenk van tevoren samen of jullie groepsfoto's willen.
Wat verwachten jullie van jullie fotograaf & gasten?
Grote groepen
Veel bruidsparen wijden een uur (of anderhalf) aan de groepsfoto's om zoveel mogelijk hechte vrienden en familie te laten fotograferen! Je maakt immers niet elke dag professionele foto's met deze mensen, en dat is vaak nog eens extra waardevol voor gasten die van ver komen, of die een kwetsbare gezondheid hebben.
Bedenk wel dat dit (logistiek gezien) wat voeten in de aarde kan hebben. Als je een grote groep gasten hebt, laat je die het liefst niet een uur wachten tot ze aan de beurt zijn. Misschien kun je je groepsfoto’s in dat geval dicht bij de bar plannen! Met een drankje in de hand zijn jullie gasten ineens het geduld zelve. ;-)
En vertel je gasten van tevoren dat er prima geouwehoerd mag worden! Ook attributen zijn van harte welkom. De standaard “statieportretten” zijn natuurlijk altijd mogelijk, maar wat spontaniteit maakt de foto’s toch altijd wat leuker.
TIP: Zorg er dan wel voor dat jullie de groepssamenstellingen van tevoren op papier hebben staan - ook bij jullie ceremoniemeester! Deze kan dan zorgen dat iedereen in juiste samenstelling voor de camera komt. Voor een soepel verloop werken maximaal 8 - 10 groepssamenstellingen het beste, afhankelijk van de groepsgrootte.
Alternatieven
Toch kiezen ook genoeg stellen ervoor om de groepsfoto's achterwege te laten, vooral wanneer het voor hen als verplicht nummertje aanvoelt of als er extreme hitte/regen voorspeld wordt. Een paar leuke alternatieven of aanvullingen:
TIP: Plan tussen je ceremonie en receptie eerst een kwartiertje om eventjes met je directe familie te vieren dat je getrouwd bent! Dit levert altijd spontane foto’s op.
TIP: Vraag je gasten om je fotograaf (mij) aan mijn mouw te trekken, zodat ik op een rustiger moment ongedwongen een foto van ze kan maken.
TIP: Investeer in een fotografisch gastenboek, bijvoorbeeld met een Instax/Polaroid-camera! Op die manier heb je ook van alle gasten een leuk aandenken zonder dat je er tijd voor hoeft te reserveren. Als je toch graag hogere kwaliteit foto’s wil, kun je altijd een fotobooth huren!
5. Smartphones
Vind je het vervelend als er steeds mensen met smartphones op jullie mooie foto’s staan? Vraag familie & vrienden dan van tevoren nadrukkelijk om hun mobiel niet te gebruiken tijdens de bruiloft. Dit geldt dubbel tijdens de ceremonie!